joi, 23 iulie 2009

Realizarea masajului gambei



Realizarea masajului gambei


Miscarea 1:

Este o miscare de netezire in cursul careia se exercita o presiune mai mare pe osul tibia : mainile aluneca una dupa alta pe suprafata superioara a piciorului ( deasupra metatarsenelor si tibiei) incepand de la varful degetelor si continuand pana la genunchi. Aceasta miscare se repeta de zece ori.





Miscarea 2:

Este tot o miscare de netezire usoara care se executa pe muschiul gambei- de la genunchi spre glezna, palma fiind lipita de epiderma. Aceasta miscare se repeta de zece ori , pana cand circulatia sanguina este normalizata




Miscarea 3:

Este o miscare de presiune si netezire care se efectueaza cu o mana, in timp ce ma

na cealalta sustine piciorul mai sus de glezna. Miscarea palmei porneste de sub calcai spre glezna pe partea interioara a piciorului. Cand mana ajunge in dreptul calcaiului se opreste, incercuieste si aluneca apoi spre glezna, spre genunchi dar pe partea exterioara a piciorului.

Aceasta miscare se repeta de zece ori



Miscarea 4:

Consta din miscari de masaj circulare . Cu o mana se sustine varful piciorului iar cu cealalta se executa usoare miscari de presiune circulara pe suprafata superioara a piciorului , in sens ascendent ( de la varful degetelor spre glezna). Aceasta miscare se repeta de zece ori




Miscarea 5

Este o miscare de rotatie ce se exercita la falange in scopul mentinerii supletei articulatiei. Cu o mana se sustine piciorul mai jos de calcai si cu cealalta se

apuca falangele, rontindu-le usor spre exterior. Aceasta miscare se repeta de trei ori .





Miscarea 6:

Este o miscare de rotatie prin care se urmareste pastrarea supletii articulatiei piciorului. Cu o mana se sustine piciorul, iar cu mana cealalta se apuca varful lui, executandu-se o miscare de rotatie spre exterior. Aceasta miscare se repeta de trei ori





Miscarea 7:

Este o miscare de netezire si de presiune care se executa pe falange. Se maseaza pe rand fiecare falanga executandu-se o miscare de netezire , de alunecare dinspre laba piciorului spre unghie. Aceasta miscare se repeta de trei ori








Miscarea 8


Este o miscare circulara care se executa urmarind obtinerea unui opt(cateva miscari spre stanga si cateva spre dreapta) pe suprafata calcaiului . Este o miscare descongestionanta si relaxanta.

Masti naturale pentru par


Masti naturale pentru par


Parul tau are nevoie de sustinere pentru a arata bine si a fi sanatos. Imagineaza-ti parul ca pe o haina purtata zilnic. De-a lungul timpului se degradeaza si se rupe. De aceea, este necesar sa ii oferi parului tau ingrijirea adecvata.

Reclamele care promoveaza diverse produse de ingrijire a parului spun ca acestea iti "hranesc" firul de par. In realitate, parul nu poate fi "hranit" din exterior, din moment ce nu este viu. Celulele care formeaza firele de par, desi la un moment dat au fost vii, se transforma intr-o proteina dura, numita keratina. Potrivit
hshairclinic.co.uk, keratinizarea celulelor nu le permite acestora sa isi continuie viata.

Dincolo de factorii de mediu pe care nu ii putem evita, precum soarele puternic, frigul excesiv, poluarea, frecarea de haine etc., adesea ne supunem parul unor ritualuri extrem de daunatoare. "Printre obiceiurile mai putin sanatoase se numara perierea excesiva, afectarea scalpului si a parului prin folosirea de cosmetice agresive, dispozitive de coafat fierbinti, impletirea foarte stransa a parului sau prinderea frecventa cu elastice", declara Andra Muscalu, medic dermatolog.

Daca termenul "hranit" este exagerat, trebuie sa iei in considerare faptul ca parul tau are nevoie de diverse substante pentru a-si pastra rezistenta. Pe langa sebum, substanta uleioasa secretata de glandele sebacee, care acopera firele de par si ii ofera protectie si stralucire, parului tau i-ar fi foarte utile si substantele naturale care actioneaza in acelasi mod.

Proteinele, acizii si grasimile din oua, miere, ulei de ricin, ulei de masline si multe alte produse naturale, ii pot fi de folos parului tau pentru a ramane rezistent si stralucitor.

Iata cateva masti pe baza de produse naturale pe care le poti folosi pentru a-ti proteja si a imbunatatii calitatea parului, prezentate de
hair-n-skin-care.com:

Masca cu avocado si miere


Avocado este un fruct-minune, recomandat pentru cantitatile impresionante de acizi grasi esentiali pe care ii contine. Si parul tau are nevoie de astfel de uleiuri, deci o masca cu avocado este perfecta pentru parul fragil. Foloseste avocado bine copt, care este si usor moale.

Amesteca un avocado pisat cu o lingura de lamaie si doua linguri de ulei de masline. Amesteca pana ce se transforma intr-o pasta omogena, apoi aplica pe parul uscat. Stai cat poti de mult cu masca pe par, apoi spala-te cu un sampon delicat, conceput pentru copii.

Sampoanele comerciale obisnuite, care fac foarte multa spuma, contin o cantitate mare de detergent. Din aceasta cauza indeparteaza stratul protector de uleiuri de la suprafata firelor de par, indepartand si uleiurile benefice depuse in urma folosirii mastii.

Masti naturale pentru par

Masca cu iaurt si ou
Bogate in proteine si vitamine, ouale sunt o sursa excelenta de hidratare pentru parul tau. O masca usor de folosit se obtine prin amestecarea
unui albus de ou cu sapte linguri de iaurt. Aplica masca si las-o sa actioneze pentru o jumatate de ora sau cat poti de mult, apoi clateste-te.

Potrivit
allwomenstalk.com, aceasta masca este recomandata in mod deosebit celor care au parul gras sau cu tendinta de ingrasare. Iaurtul hidrateaza parul, dar fara sa il ingrase, in timp ce oul ii ofera un strat protector.

Masca cu ulei de masline
Uleiul de masline este "materia prima" pentru numeroase masti facute acasa si chiar si pentru cele din comert. Este intens hidratant, protector, contribuind la netezirea cuticulei, stratul exterior al firului de par. Cu cat stratul exterior este mai neted, cu atat mai mult va reflecta lumina, si parul va fi mai stralucitor.

Amesteca cinci linguri cu ulei de masline cu doua oua. Maseaza pe parul uscat si acopera-ti capul cu un prosop sau o casca pentru dus. Lasa masca sa actioneze cel putin o jumatate de ora, apoi spala-ti parul.

Tonic cu suc de patrunjel
Radacina firului de par poate fi hranita numai din interior, prin intermediului unei alimentatii sanatoase si a aportului adecvat de vitamine si minerale. Ce poti face din "exterior" este sa iti pastrezi pielea capului sanatoasa, evitand astfel aparitia infectiilor cu diverse bacterii sau ciuperci care pot afecta cresterea parului sau pot chiar sa determine caderea acestuia.

Poti obtine un tonic eficient pentru pielea capului din suc de patrunjel. Amesteca o jumatate de ceasca cu suc de patrunjel cu trei linguri de ulei de masline. Aplica amestecul la nivelul radacinilor si pe lungimea parului, masand delicat. Lasa sa actioneze timp de 20 de minute, apoi spala-te.

Proiect tehnologie didactica

Grup Scolar Economic Administrativ

Maistru Instructor: Simion Monalisa

PROIECT DE TEHNOLOGIE DIDACTICA

I.PARTEA INTRODUCTIVA:

1. Data:8.05.2007

2. Clasa: a-X-G S.A.M

3. Disciplina: Instruire practica

4. Locul de desfasurare: Cabinet scoala

5. Tema:Tunsoarea dreapta de dama

6. Tipul lectiei: Formarea deprinderilor si a abilitatilor practice

7. Durata: 50 min

Competente vizate

- Formarea deprinderilor corecte de manuire a foarfecelui si a pieptenului in vederea executarii tunsorii si consolidarea cunostintelor anterioare;

- Perfectionarea deprinderilor si a abilitatilor practice in vederea executarii tunsorii

Competente specifice

-sa identifice tipurile de instrumente necesare

- sa manuiasca corect instrumentele

- sa aleaga corect campurile si cararile in vederea taierii parului

- sa poata sa realize taierea parului preluat pe degete sau in palma

II. Metode didactice folosite:

- conversatia;

- explicatia;

- demonstratia;

- exercitiul;

- simulare

III. Mijloace de invatamant

- Manual, reviste de specialitate

- trusa cu instrumente:

- Foarfece; pieptene, scuturator, pulverizator;

- Materiale: pelerina de protectie, prosop

Strategia didactica

A. Instructajul introductiv

1. Momentul organizatoric: se face prezenta, se noteaza absentii in catalog se verifica starea generala a clasei, tinuta elevilor, atmosfera.

2. Verificarea cunostintelor din lectia anterioara, intrebari:

I: Ce etape cunoasteti in vederea realizarii unei tunsori?

R: Organizarea locului de munca, consilierea clientului

pregatirea clientului, tehnica de executie

Finisarea lucrarii

B. Desfasurarea lectiei

1. Se anunta subiectul si se scrie pe tabla: Tunsoarea dreapta de dama

-tehnica de executie:

-se spala parul si se sterge cu prosopul

- se piaptana parul

- se explica elevelor modul de impartire a parului in campuri( cu ajutorul pieptanului cu codita, se realizeaza cararea mediana si longitudinal si se prin in clipsuri campurile astfel realizate)

- se aleg carari orizontale din zona cefei ( de 2 cm) paralele pana in topul capului

-mesa aleasa din zona cefei va fi suvita reper

- toate suvitele alese vor fi taiate la aceeasi lungime cu suvita reper

- se demonstreaza modul de manuire a pieptanului si a foarfecei in timpul tunsorii

- se explica modul de reorientare a parului in vederea taierii acestuia

- se executa alegerea suvitelor din zonele laterale pentru a fi tunse dupa acelasi criteriu ca in zona cefei

- se descrie si se demonstreaza modul de corectare a diferentelor de lungime existente

- impartirea grupei in doua echipe pentru a realiza practic executarea tunsorii

- pe parcursul desfasurarii instructajului se urmareste manuirea corecta a instrumentelor, realizarea tunsorii si respectarea normelor de protectie a muncii

C. Instructaj de incheiere:

- se cere incetarea lucrului.

- se realizeaza autoevaluarea elevelor cerandu-se fiecarui elev-client sa aprecieze tunsoarea

- se fac aprecieri verbale si evidentieri acolo unde este cazul

- se trec notele in fisa de apreciere sau catalog

IV. Fixarea cunostintelor( feed-back)

- se comunica activitatea pe care sa o indeplineasca elevele pentru ora urmatoare:

Exersati acasa manuirea foarfecei si a pieptenului , alegerea cararilor orizontale ale parului in vederea realizarii tunsorii




TIPURI DE FIZIONOMII




TIPURI DE FIZIONOMII


Tipuri de fata: caracterizare si frizuri potrivite


Fata ovala


a).Caracterizare:

- este considerata tipul ideal de fata, forma este armonioasa

- inaltimea fruntii este proportionala cu cea a zonei pometilor si cu zona maxilarului inferior si a barbiei.

- lungimea unei fete ovale este o data si jumatate mai mare decat latimea centrala- de la nivelul obrajilor

b).Frizuri si tunsori potrivite:

- fata ovala permite orice fel de tunsoare, frizuri ondulate, drepte sau scarite.

- parul scurt, stil Garcon este lasat mai lung in crestet si usor tras pe o parte, sub forma de breton (Demigarcon)

- parul mediu permite Bobul simetric sau asimetric, drept sau in unghi.

- parul lung permite un Carre alungit, carare laterala sau medie cu sau fara breton, tunsori scarite, filate

- parul ondulat va fi tuns scurt si uniform, mediu sau lung


Fata rotunda


a). Caracterizare:

- forma este simetrica

- fruntea si zona pometilor au aproximativ aceeasi inaltime

- barbia este si neascutita si ingusta

(inaltimea barbiei este redusa).

b). Frizuri si tunsori potrivite:

- se evita cat mai mult tunsorile scurte, mai ales daca parul este cret

- la parul scurt se pastreaza desimea parului in crestet (se da volum in cretet) si se degajeaza prin filat parul in partile laterale

- la parul mediu si lung sunt indicate tunsorile mai lungi de barbie, scarite, care alungesc figura;

- suvitele ondulate sunt permise cu conditia sa fie lungi si onduleurile sa inceapa de la nivelul barbiei;

- pemite bretonul lung, asimetric, filat si nu permite breton lat sau orice tip de breton care cade pe frunte intr-o linie dreapta.

Fata hexagonala sau diamant- forma de hexagon


a). Caracterizare:

- tipul de fata hexagonal este in general proportionat

- fruntea

este inalta

- pometii

sunt proeminenti

- maxilarul inferior este proeminent

- barbia este proeminenta, bine conturata, (in forma patrata)

b). Frizuri si tunsori potrivite: se potrivesc in general oricet tip de frizuri si tunsori

- la parul scurt se pastreaza desimea parului in crestet si se degajeaza prin filat parul din partile laterale, la nivelul pometilor, care se pot masca

(atenua) cu suvite filate.

- sunt indicate tunsorile medii si lungi, scarite, filate;

- permite suvite lungi ondulate mai bogate de la nivelul barbiei in jos;

- pemite bretonul lung, asimetric, filat, dar si breton lat sau orice tip de breton care cade pe frunte intr-o linie dreapta.

Tipul de fata hexagonal este considerat de make up artisti tipul de fata ideal, alaturi de tipul de fata oval. Fiind un tip de fata proportional, cu trasaturi bine conturate, reprezinta linia ideala a machiajelor si a diferitelor frizuri si lungimi de par.

Fata patrata


- forma fetei este caracterizata de conturul lateral al fetei care urmeaza o linie dreapta pe verticala , inaltimea fetei fiind aproximativ egala cu latimea fetei (masurata de la un maxilar la celalalt)

a). Caracterizare:

- maxilarul inferior este lat, proeminent

- barbia nu este foarte proeminenta, este ingusta in comparatie cu tipul de fata hexagonal, unde barbia este proeminenta.

b). Frizuri si tunsori potrivite:

- necesita tunsori si frizuri care indulcesc trasaturile pronuntate

- la parul scurt se recomanda volum in crestet, bretonul lung tuns filat si pieptanat intr-o parte

- la parul mediu se recomanda tunsori scarite si filate care incadreaza si mascheaza maxilarul, scarile incep mai sus de nivelul barbiei, in partile laterale

- la parul lung, drepr si scarit, scarile incep de la nivelul barbiei in jos

- la parul lung ondulatiile mari distrag atentia de la partile puternic conturate

- permite breton scurt, filat, mediu sau lung, asimetric sau simetric.

- nu foarte recomandata este tunsoarea Carre ( tunsoarea patrata gen bob drept, tunsorile nefilate scurte si coada de cal ) care evidentiaza linia maxilarului